Topbestuurders Nederlandse retail bijeen voor rondetafelgesprek

Voor het tweede jaar op rij kwamen topbestuurders uit de Nederlandse retailbranche bij elkaar om te praten over ontwikkelingen binnen de sector. Welke rol speelt technologie? Hoe gebruik je data? Wat is de rol van fysieke winkels in de toekomst? Onder leiding van hoogleraar Marketing & Retail Kitty Koelemeijer namen de topbestuurders van retail Nederland deel aan het rondetafelgesprek in Villa Beukenhof in Oegstgeest.

Het rondetafelgesprek werd bijgewoond door Roland Palmer (Managing Director Alibaba Benelux), Ton van Veen (CFO Jumbo), Harm-Jan Stoter (CEO Intergamma), Leon Melchior (CEO brillenbedrijf Eyelove) en Piet Coelewij (tot voor kort CEO bij Wehkamp). Hoogleraar Koelemeijer begon met de prikkelende vraag: “Waar liggen jullie als retailers ’s nachts wakker van?”

Als antwoord op die vraag kwam vooral de snelheid waarmee dingen veranderen anno 2019. Harm-Jan Stoter (Intergamma): ‘’Je moet aan de ene kant een speedboot zijn die snel kan wenden en keren, terwijl wij allemaal organisaties leiden van het formaat olietanker. Dat wringt soms.”

Roland Palmer (Alibaba) beaamde dit en benadrukte het belang van constante innovatie, verwijzend naar de ‘Fresh Hippo’-winkels van Alibaba in China. ‘‘Terwijl de mensen kijken naar de eerste versie van die winkels, zijn we al bezig met de 2.0 versie. En als de 2.0 versie in de praktijk wordt toegepast, zijn wij alweer met 3.0 bezig.”

Palmer is behalve Managing Director Alibaba Benelux ook Head of Alipay EMEA. Alipay is de betaaldienst van online winkelgigant Alibaba, waar wereldwijd 870 miljoen mensen gebruik van maken.

De rol van veranderde betaalmethodes en andere technologieën kwam dan ook uitgebreid aan bod, waarbij vooral de vraag centraal stond hoe je deze dan het beste kan inzetten. Ton van Veen (Jumbo): ‘‘Wij kijken niet vanuit de technologie naar de klant, maar vanuit de klant naar de technologie. Dat onderscheid moet je wel maken. Technologie zorgt voor nieuwe concurrenten, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat andere concurrenten wegvallen.”

Stoter – CEO van Intergamma, de organisatie achter de doe-het-zelf-formules Gamma en Karwei – gaf aan met enige jaloezie te kijken naar winkels als Jumbo en Wehkamp. ‘’De klant komt bij ons maar één keer per vier jaar heel intensief spullen kopen voor bijvoorbeeld een verbouwing van een badkamer of iets dergelijks. Er is dus geen vaste frequentie, maar als de klant komt dan moet het dus echt kassa zijn.” Palmer (Alibaba), vult Stoter aan: “Technologie kan jou dus helpen om daar dubbel kassa van te maken.’’ Volgens Stoter is er soms ook een cultuuromslag nodig. “Toen wij bestelzuilen in onze winkels introduceerden, werden die soms gezien als interne concurrentie. Maar dat is niet nodig,” aldus Stoter.

Een belangrijk thema verder: partnerships, iets wat de laatste jaren sterk is toegenomen in de Nederlandse markt. Piet Coelewij vertelt over de uiterst succesvolle partnership tussen Wehkamp en BCC. “In Nederland, een relatief kleine markt is het belangrijk dat je elkaar versterkt en elkaars sterke punten kan gebruiken. Wehkamp heeft precies in huis wat BCC nodig heeft en andersom. De merken passen bij elkaar, dus dan kan het heel erg lonen om dingen samen te doen”, aldus Coelewij.

Van Veen (Jumbo) ziet de rol van een fysieke winkel ook veranderen. “Ik denk dat in de toekomst winkels veel meer moeten bieden dan alleen het zijn van een fysieke marktplaats. Een winkel wordt veel meer een plek waar je je laat inspireren, waar je hulp kan krijgen. Hoe rendabel is het om in de toekomst dure vierkante meters in het centrum van een stad te huren om deze louter als overslagplaats van fysieke goederen te gebruiken?”

Er zijn ook uitzonderingen, geeft Leon Melchior (Eyelove) aan. In de optieksector wordt onevenredig veel van de online bestelde multifocale brillen geretourneerd. “Mede daardoor hebben openen veel online only bedrijven die brillen verkopen in een hoog tempo fysieke winkels.” Eyelove zelf heeft 175 fysieke shop-in-shops, gevestigd door heel Nederland. Het bedrijf maakte in korte tijd een enorme groeispurt door kwaliteitsbrillen tegen zeer lage prijzen aan te bieden.

Het rondetafelgesprek werd georganiseerd door communicatiebureau Sparrow Strategic Communications en Quore Capital. Corporate finance boutique Quore Capital heeft een lange staat van dienst in de corporate finance sector en heeft net als Sparrow Strategic Communications enkele van de grootste retailbedrijven van Nederland als klant.

“Dat we zoveel topstukken uit de Nederlandse retail bij elkaar hebben kunnen krijgen vind ik erg bijzonder’’ zegt Jeroen Sparrow, managing director van Sparrow Strategic Communications. “Retail is een sector waar iedereen in Nederland mee te maken heeft. Door technologische ontwikkelingen kan iets wat je vandaag doet morgen alweer verouderd zijn. Mede daardoor zijn dit ontzettend interessante gesprekken om met elkaar te voeren.”

Voor meer informatie over Quore Capital zie www.quorecapital.com

2019-06-05T14:10:08+00:00
Deze website gebruikt cookies om de dienstverlening te verbeteren. U kunt meer lezen hierover in onze privacyverklaring Ok