Intergamma ziet omzet en winst stijgen in 2017

De consumentenomzet van Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei, steeg in 2017 met 1,4% tot €1.693 miljoen in vergelijking met een jaar eerder. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat steeg met 9% tot €131 miljoen euro. De betere resultaten werden voornamelijk gedreven door een hogere online omzet en een verbeterde inkooppositie. Ook in het komende jaar zal Intergamma verder inzetten op haar groeistrategie die bestaat uit het verbeteren van positionering van de winkelformules, e-commerce en het assortiment. 

Belangrijkste punten:

  • Consumentenomzet komt uit op €1.693 miljoen in 2017, tegen €1.670 miljoen in 2016

  • Genormaliseerde EBITDA stijgt in 2017 met 9% tot €131 miljoen

  • Intergamma ligt op koers met de nieuwe strategie; online omzet is met de helft toegenomen tot €94 miljoen en nieuwe winkelformules Karwei en Gamma zijn succesvol

Harm-Jan Stoter, algemeen directeur Intergamma: “We kijken terug op een sterk jaar. De omzet is voor de vierde keer op rij gestegen. We merken dat de Nederlandse consument meer uitgeeft door de aantrekkende huizenmarkt en economie. Door onze omnichannelstrategie is onze online omzet in 2017 met de helft toegenomen tot €94 miljoen. Voor onze winkelformules Gamma en Karwei hebben we nieuwe winkelconcepten ontwikkeld en getest. Beide formules krijgen hierdoor meer een eigen karakter. Zo zal Karwei zich meer richten op woningdecoratie en Gamma op grote bouwklussen. Klanten zijn enthousiast over de winkelconcepten en de omzet van de pilotwinkels laat een positieve ontwikkeling zien. Daarnaast hebben we stevig ingezet op assortimentsoptimalisatie waarbij een scherpe keuze is gemaakt in productgroepen binnen de verschillende formules. Tegelijkertijd heeft Intergamma flinke stappen gezet in het optimaliseren van haar inkoopkanaal waardoor het onderliggende resultaat sterk is verbeterd. We blijven ons inzetten op onze groeistrategie die ervoor moet zorgen dat Intergamma de beste omnichannelretailer van de Benelux wordt. Met de recente overname van onze grootste franchisenemer Van Neerbos Groep kunnen we die strategie versneld uitvoeren.”

E-commerce

E-commerce is een van de belangrijkste groeimotoren van Intergamma. Door de forse investeringen in de crosschannelstrategie is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste online spelers in de Benelux in doe-het-zelfartikelen. Intergamma zet vooral in op het gemak voor de klant door de ervaring in de winkels, de apps en online op elkaar te laten aansluiten. Hierdoor kunnen klanten zich op allerlei manieren oriënteren en producten aanschaffen (crosschannel). Deze wisselwerking zorgt voor een hogere omzet door een betere conversie. Dit geldt met name voor de productcategorieën (tuin)meubelen, tuinhout, vloeren, raamdecoratie en deuren. Ook maken klanten steeds vaker gebruik van online diensten, zoals de voorraden in de winkels inzien of chatten met bouwmarktmedewerkers.

Winkelformules

Intergamma heeft in 2017 haar pilot met nieuwe winkelconcepten voor Gamma en Karwei verder uitgebreid. In 2016 heeft Intergamma een nieuwe Karwei-formule geïntroduceerd. De nieuwe Karwei richt zich anders dan de traditionele bouwmarkt veel meer op kwaliteitsvloeren, design verlichting, raam- en wanddecoratie. De inrichting van de nieuwe winkels is daarnaast veel overzichtelijker geworden.

In 2017 opende Gamma drie pilotwinkels die de nieuwe Gamma-formule voeren. In de nieuwe Gamma’s worden artikelen bij elkaar gezet in zogenoemde kluswerelden en zijn de hoge stellingen verdwenen. Hierdoor wordt het voor klanten in één keer duidelijk waar ze moeten zijn. Ook het assortiment is aangepast. Zo zal Gamma zich meer gaan richten op bouwen, verf, decoratief afwerken en ‘slim wonen’. Daarnaast is er een tweede stadswinkel ‘Gamma Compact’ geopend in Wassenaar en wordt er gekeken naar uitbreiding van deze formule.

De ontwikkeling van nieuwe winkelformules is een integraal onderdeel van de groeistrategie van Intergamma, die ervoor moet zorgen dat Gamma en Karwei verschillende doelgroepen gaan aanspreken. De eerste resultaten zijn bemoedigend en klanten reageren enthousiast op de nieuwe winkelformules. In de komende periode zal Intergamma besluiten wanneer de overige winkels de nieuwe formules krijgen.

Overname Van Neerbos Groep

Begin 2018 zijn de aandeelhouders akkoord gegaan met de overname van de grootste franchisenemer Van Neerbos Groep door Intergamma. Door de overname wordt Intergamma een gemengd bedrijf met zowel eigen winkels als franchisenemers. Door de overname en een nieuw besturingsmodel kan Intergamma haar strategie versneld uitvoeren. Van Neerbos Groep telt 156 winkels en 4.500 medewerkers.

Nieuws
2019-03-20T09:29:32+00:00
Deze website gebruikt cookies om de dienstverlening te verbeteren. U kunt meer lezen hierover in onze privacyverklaring Ok