Stap voorwaarts in strijd tegen obesitas

Nederlandse Obesitas Kliniek opende dinsdagavond op feestelijke wijze de nieuwe vestiging in Amsterdam. Tijdens de opening vertelden een aantal bekende patiënten (Lady Galore, Bastiaan van Schaik en Bas van Werven) over hun ervaringen. Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek, en de Amsterdamse wethouder Zorg Simone Kukenheim (D66) sloten de avond af met het doorknippen van een lint. Op de nieuwe locatie worden dit jaar naar verwachting 1000 mensen geholpen, een aantal dat in 2020 op moet lopen naar 1400.

De avond werd ingeleid door vestigingsmanager Anouk Nooteboom, waarna tv-presentator Bas van Werven, dragqueen Lady Galore en stylist Bastiaan van Schaik openhartig vertelden over hun leven na de operatie. Hierna was het de beurt aan de Amsterdamse wethouder Zorg Simone Kukenheim (D66), zij hield een pleidooi voor een structurele ommezwaai in Nederland, waarbij ingezet wordt op een ander eet- en leefpatroon.

Het aantal mensen met obesitas in Nederland is in slechts zeven jaar tijd met 25 procent gestegen. In 2018 kampten ruim 2,2 miljoen Nederlanders met ernstig overgewicht, waarvan 250.000 mensen aan de zwaarste vorm: morbide obesitas. Daarmee is overgewicht een zeer ernstig en groeiend maatschappelijk probleem. Obesitaspatiënten krijgen te maken met allerlei problemen, zoals diabetes en psychische problemen. Afvallen is noodzakelijk, maar dat lukt deze groep patiënten niet meer zelfstandig. Een maagverkleining is volgens artsen dan nog de enige optie.

Op de nieuwe locatie – waar AT5 ook aandacht aan besteedde – werkt Nederlandse Obesitas Kliniek nauw samen met het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. De operaties vinden in het ziekenhuis plaats en de begeleiding van patiënten in de nieuwe vestiging. Tijdens die begeleiding wordt ingezet op een verandering van leefstijl, om te zorgen dat de patiënten. Volgens schattingen worden er in Nederland circa 12.000 maagverkleiningen per jaar gedaan.

Nieuws
2019-10-31T16:36:56+00:00
Deze website gebruikt cookies om de dienstverlening te verbeteren. U kunt meer lezen hierover in onze privacyverklaring Ok