Australische beursgang levert miljoeneninvestering op voor Nederlands ‘impact-fonds’ PureTerra

De Chinese tak van het oer-Hollandse familiebedrijf Van den Berg RoseS heeft zijn entree gemaakt op de beurs van Sydney.

De Chinese tak van Van den Berg RoseS, met verder kwekerijen in Delfgauw, Zuid-Holland, en Kenia, is opgegaan in de Australische branchegenoot Lynch Group. Het nieuwe gezamenlijke bedrijf ging dinsdag naar de beurs van Sydney. Het bedrijf werd gewaardeerd op zo’n EUR 284 miljoen (AUD 440 miljoen).

Arie van den Berg betrad in 2005 China, om in samenwerking met ondernemer Nic Pannekeet een snijbloemenkwekerij op te zetten. De Chinese tak van Van den Berg RoseS groeide uit tot de grootste van China, en wist met succes enkele merken te lanceren. Ook zette het bedrijf de distributie op, waardoor het rechtstreeks aan de retail kan leveren. Behalve in China zelf, verkoopt Van den Berg RoseS ook bloemen in omliggende landen, Japan, Zuid-Korea, Thailand en Australië.

Pannekeet heeft al een bestemming voor een deel van de opbrengst. Met onder andere zakenpartner Gijsbert de Bruin, organisator van ‘s werelds grootse vakbeurzen over water in China, heeft hij impact-investeringsfonds PureTerra opgezet. Het in Amsterdam gevestigde PureTerra investeert in jonge, baanbrekende watertechnologieën, en hoopt niet alleen rendement te maken, maar ook bij te dragen aan het oplossen van het nakende tekort aan drinkwater. ‘Er komt een enorm probleem op ons af,’ zegt Pannekeet. ‘In 2035 zal er een groot tekort zijn aan drinkwater als we niet nu in nieuwe innovaties gaan investeren.’

Water is een belangrijk onderdeel van de ‘Sustainable Development Goals’, maar ook het onderdeel waarin tot op heden het minste is bereikt. Dat is opmerkelijk omdat het met bijna alle andere Sustainable Development Goals samenhangt.

Nieuws
2021-04-09T12:56:14+00:00
Deze website gebruikt cookies om de dienstverlening te verbeteren. U kunt meer lezen hierover in onze privacyverklaring Ok